Het Sociaal Fonds Amersfoort biedt onmiddellijke financiële steun aan Amersfoorters die plotseling en tijdelijk niet over voldoende inkomen beschikken om te voorzien in eerste levensbehoeften.
Dat kan bijvoorbeeld komen doordat:
De financiële hulp wordt geboden in de vorm van een lening. Als terugbetaling redelijkerwijs niet mogelijk is, kan de lening worden omgezet naar een gift. De financiële hulp wordt gebruikt voor de kosten van de eerste levensbehoeften: drinkwater, voedsel, kleding, huisvesting en gezondheidszorg.
Voorwaarden:
Wie kan deze hulp aanvragen?
Alleen professionele of vrijwillige hulp- en dienstverleners die vanuit een stichting of organisatie contact hebben met een inwoner van Amersfoort, kunnen een aanvraag indienen. Inwoners kunnen met hun vragen ook bij deze mensen terecht.
Voorbeelden: Stadsring, Leger des Heils, Wijkteams, bewindvoerders, diaconie en caritas van kerken, Voedselfocus, Kwintes, Humanitas, Riagg.
Hoe dient u de aanvraag in?
Aanvragen doet u met behulp van het aanvraagformulier. Dit formulier moet volledig ingevuld worden . Een identiteitsbewijs van de begunstigde inwoner moet ook verzonden worden. Hiervoor kunt u gebruik maken van de app ‘Kopie ID overheid’
Deze kunt u versturen naar dit e-mail adres. (info@sociaalfondsamersfoort.nl)
De beslissing van het Sociaal Fonds Amersfoort valt doorgaans binnen drie werkdagen.
Schulden lijken soms uitzichtloos. Ze stapelen op en blijven jaren achtervolgen. Sociaal Fonds Amersfoort helpt, in samenwerking met Stadsring, met het herstructureren van schulden. De – al dan niet – gesaneerde schulden (van jong tot oud) worden overgenomen, zodat er voor de schuldenaar een overzichtelijk en redelijkerwijs te betalen restschuld ontstaat die in maximaal 3 jaar wordt afgelost.
Het SFA stelt financiële middelen ter beschikking aan Stadsring om de restschuld over te nemen.
Wilt u meer informatie of gebruik maken van het herstructureren van schulden, neem dan contact op met stadsring
Het Sociaal Fonds Amersfoort zet zich in voor het creëren van kansen voor jongeren onder de 21 jaar die geen recht hebben op een volwaardige zelfstandige uitkering. Jongeren die hiervoor in aanmerking komen krijgen 1 jaar lang een maandelijks bedrag ter hoogte van een bijstandsuitkering voor alleenstaanden uitgekeerd door het Sociaal Fonds Amersfoort
Er is slechts 1 voorwaarde: maak samen met een begeleider van het JeugdIntervetieTeam/JIT een plan dat het komend jaar wordt uitgevoerd. Dat plan kan zich richten op bijvoorbeeld het hervatten een opleiding, het zoeken van huisvesting, het aanpakken verslaving, het vinden van werk.
In juni 2022 is de pilot van het project “Bouwdepot” gestart. De naam geeft weer dat jongeren kunnen “bouwen aan de eigen toekomst”. In de pilot zijn 10 jongeren in Amersfoort opgenomen. De pilot wordt ook elders in Nederland uitgevoerd. Met de pilot loopt onderzoek mee m.b.t. de invloed op het leven van de deelnemers en op de maatschappelijke opbrengsten.
Potentiële deelnemers voor het Bouwdepot kunnen alleen via het JIT worden aangemeld.
Het Sociaal Fonds wil financieel en/of met organisatorische kennis bijdragen aan het oplossen van problemen van Amersfoorters die samenhangen met armoede en kansen(on)gelijkheid en niet binnen bestaande organisatorische en/of wettelijke kaders passen.
Heeft u een idee, een project of initiatief op het gebied van armoedebestrijding, wat zonder een financiële bijdrage niet gerealiseerd kan worden, neem dan contact op met de coördinator van het Sociaal Fonds Amersfoort.
Het idee moet zich richten op:
– bestrijding of preventie van armoede
– op alle inwoners van Amersfoort
De voorkeur gaat daarbij uit naar projecten, die vernieuwend of probleemoplossend zijn en waarbij de doelgroep zelf een actieve rol speelt in het project. Overige aspecten die het SFA belangrijk vindt zijn:
– de waarborging van de continuïteit van de bereikte resultaten
– een bredere financiële en inhoudelijke steun door bijvoorbeeld medefinanciering van andere partijen
– een voorstel waarbij de uitvoeringskosten zo laag mogelijk zijn en gericht zijn op het helpen de doelen van de deelnemers te realiseren.